Pendaftaran Seminar
Nama Alamat Email H/P No. Tempat Seminar
 

Wednesday, August 1, 2018

ALIRAN KEWANGAN YANG SIHAT

Bagaimana hendak menyimpan apabila belanja bulanan pun tak mencukupi? Keluhan seperti ini adalah norma dalam keadaan hidup dan ekonomi semasa. Apabila seseorang itu mempunyai pendapatan yang tetap, ia akan berdepan dengan keadaan dimana ia akan merasakan kapasitinya terbatas. ` Ibarat semut yang berlegar-legar dalam lingakaran kotak yang diperuntukkan.` Penyelesaian mudah yang biasanya diambil oleh golongan ini adalah cuba untuk membesarkan lingkaran kotak tersebut. Dalam erti kata lain, mencari peluang bagi menambah jumlah pendapatan mereka. Namun begitu, adakah ia merupakan jalan penyelesaian yang tepat dan benar? Dalam kalangan masyarakat yang menuju kearah gaya hidup meritokrasi, kehidupan kita ibarat ` survival of the fittest`, ia sangat mencabar dan memberi tekanan yang besar terutama bagi golongan muda.

Amalan menggali lubang bagi menutup lubang lain juga merupakan amalan yang biasanya diamalkan sebagai salah satu jalan penyelesaian bagi masalah yang dihadapi. Ianya tidak salah, tetapi jika masalah sebenar tidak dikenalpasti dan dirawat dari akar umbi, buatlah macam mana pun, anda hanya akan berdepan dengan kekecewaan dan keadaan yang lebih sulit dari yang asal. Aliran kewangan yang baik adalah jawapan yang paling tepat bagi masalah ini. Samada kita tahu atau kita buat-buat tak tahu tentang jalan penyelesaian yang satu ini. Konsep aliran kewangan yang sihat dan positif adalah satu konsep yang sangat penting dan saya sangat tegaskan terutama dalam kalangan klien azizcfp. Jika aliran kewangan anda negatif dan anda gagal membuat simpanan, jangan kita bercakap soal lain. Dalam hal ini, biasanya saya akan bahagikan kepada 2 kategori; perbelanjaan peribadi DAN pengurusan hutang.

Aspek penjagaan bajet bulanan bagi merangka perbelanjaan adalah komponen yang sangat penting dalam perancangan kewangan. Jika anda tiada disiplin dalam menjaga perbelanjaan dan culas dalam merekod angka, percayalah, masalah anda tidak akan pernah selesai. Komponen kedua ialah pengurusan hutang. Jika ditanya mengenai penglaman, bagi saya, jika seorang klien memberi kerjasama dan berdisiplin dalam menjaga perbelanjaan, mereka ini adalah dalam kategori klien yang ideal. Hal ini kerana disiplin mereka memberi ruang yang besar kepada saya sebagai penasihat untuk bermain dengan kreativiti dalam profil kewangan mereka. `It’s a thrill instead of a chore.`

Disini saya kongsikan sedikit tip menjaga aliran kewangan secara ringkas:-
1) Pay yourself first
- Fokus untuk simpanan peribadi anda apabila anda memperoleh pendapatan sebelum menyelesaikan aspek-aspek lain dalam kewangan.

2) Catit perbelanjaan anda
- Penggunaan buku 555 yang digalakkan kepada klien azizcfp adalah amat baik jika dijadikan amalan dan bukanlah sekadar tayangan semata-mata

3) Keperluan vs Kehendak
- Utamakan keperluan dalam perbelanjaan, kompromi dalam kehendak yang anda inginkan. Susun prioriti anda mengikut keadaan semasa.

Panduan yang diberikan diatas mungkin berbunyi klise, tetapi jika anda amalkannya secara intensif selama 6 bulan, pasti akan ada perubahan dalam kewangan anda. Semoga sedikit sebanyak panduan tersebut boleh memberi semangat kepada anda yang membaca bagi menentukan kesihatan aliran kewangan anda.

Atika Aziz CFP

 1. KurbyRoAct

  Thursday, May 23, 2019 - 05:07:49

  HOTEL & HOSTEL «ЭКОСОН» в Краснодаре
  Дешёвый <a href=http://ecosleep-hostel.ru/>отель в Краснодаре</a> , какой предлагает неиспорченный спектр услуг для своих посетителей. Кончаться регистрацию можно в любое время суток. Чтобы гостей оборудованы комфортабельные номера со всеми необходимыми аксессуарами и принадлежностями. В комнате снедать личная ванная и уютное спальное место.
  На территории гостиницы работает кафе, бар, ресторан, что предлагает большое список для любой чувство, здесь есть весь ради любителей мяса, морепродуктов, фруктов, овощей, европейской и местной кухни. Гостиница предлагает весь условия чтобы романтических парочек и посетителей с детьми.
  Удобное месторасположение позволяет торопливо, без лишних затрат приходить предварительно любого местаи всех объектов инфраструктуры,беспричинно будто находится в самом центре Краснодара. Для гостей предусмотрены спа процедуры и разные приятные дополнительные услуги.
  Достохвальный видоизменение для тех, который приехал полноценно отдохнуть и насладиться всеми преимуществами этого великолепного края.
  Сайт: http://ecosleep-hostel.ru/

 2. Aborahval

  Thursday, May 23, 2019 - 08:24:27

  Добрый вечер, если вы играете на ставках,
  <a href=https://vk.com/capper24pro2015>чемпионат прогнозов футбол</a> даю вам контакты надежных аналитиков
  они всегда выносят букмекеров, и помогут вам заработать на ставках реальные
  девиденты прогнозы составляют каждый день! контакты этой бригады дальше по ссылке:
  https://vk.com/prognozy_na_futbolsegodnja и если скажите что вы от Бати то получите хорошие бонусы!

 3. Kurbypit

  Thursday, May 23, 2019 - 20:56:50

  HOTEL & HOSTEL «ЭКОСОН» в Краснодаре
  Комфортабельный <a href=http://ecosleep-hostel.ru/>отель в Краснодаре</a> , какой предлагает целый спектр услуг ради своих посетителей. Выучить регистрацию дозволено в любое эра суток. Для гостей оборудованы комфортабельные номера со всеми необходимыми аксессуарами и принадлежностями. В комнате жрать личная ванная и уютное спальное место.
  Для территории гостиницы работает кафе, бар, ресторан, который предлагает большое список для любой стиль, здесь есть всетаки чтобы любителей мяса, морепродуктов, фруктов, овощей, европейской и местной кухни. Гостиница предлагает все условия для романтических парочек и посетителей с детьми.
  Удобное месторасположение позволяет торопливо, без лишних затрат добраться до любого местаи всех объектов инфраструктуры,так будто находится в самом центре Краснодара. Для гостей предусмотрены спа процедуры и разные приятные дополнительные услуги.
  Славный вариация для тех, кто приехал полноценно отдохнуть и насладиться всеми преимуществами этого великолепного края.
  Сайт: http://ecosleep-hostel.ru/

 4. AlinaNosowa

  Friday, May 24, 2019 - 01:22:01

  http://www.burx.ru/2010/03/idei-dlya-korporativnyx-podarkov
  http://realtyfly.ru/Podmoskov-e/shetlendskie-poni-osobennosti-porody.html
  http://samaram.ru/product/preimushestva-kompanii-po-prodazhe-mebeli-proffbar
  http://www.roffy.ru/domashniy-kabinet/116-preimuschestva-arendy-ofisa-v-krupnom-torgovom-centre.html

 5. AlisaLorm

  Friday, May 24, 2019 - 04:40:23

  AMBER JEWELRY, Natural BALTIC AMBER, Earrings hoop piercing chandelier

  You are Welcome in my Baltic Amber exhibition AmberWizard! https://www.etsy.com/shop/amberwizard

  <a href=https://www.etsy.com/shop/Amberwizard?ref=seller-platform-mcnav&section_id=17803063>AMBER Earrings Small Drop Yellow beads</a>

  Gift, present, Women girls jewelry

  <a href=https://www.etsy.com/listing/452965810/natural-baltic-amber-earrings-13-gr-by?ref=shop_home_active_9&frs=1><img src=”https://i.etsystatic.com/11536221/r/il/626c31/1598794372/il_794xN.1598794372_v1gv.jpg”></a>

  .

Add comment

Fill out the form below to add your own comments


 

Admin area

 
 
 

About Us

 • sekuriti.gif
  Dilesenkan di bawah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sebagai Perancang Kewangan/Penasihat Pelaburan Suruhanjaya Sekuriti No. Lesen : CMSL-1/A0001/2007
 • logo.gif
 
 

Download & Links

 • borang-pff-label.gif
 • peta-pejabat-label.gif
 • peta-lokasi-bengkel-label.gif