azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 19 Jun 2019, 17:16

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 19 Jan 2010, 22:22 
Offline

Joined: 19 Jan 2010, 21:58
Posts: 13
salam en aziz,

saya baru joint aziz cfp ni dan saya sgt2 berterima kasih dengan ape yang dirancangkan oleh en aziz n team.

Sekarang saya sdg menyediakan 'tool' spt mana yang dikehendaki dan saya diminta supaya membuat PL RM 40K oleh Cik Atikah untuk membuat OD sebanyak RM 36K (RM 17K + RM 19K(dlm acc ASB) dan full setlement PL saya di bank BIMB sebanyak RM 23K.

Soalan :
1. Boleh tak saya tidak membuat PL kerana dalam simpanan ASB saya sekarang sudah mencukupi RM 36K utk membuat OD seperti yang diminta.

2. Boleh tak saya tidak membuat full settlement sebanyak RM 23K di BIMB (dimana cara bayaran sekarang melalui potongan gaji)

adakah ini akan menjejaskan dengan ape yang telah di rancangkan

harap rakan2 lain dapat membantu....sekian, t.kasih


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 21 Jan 2010, 01:12 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 00:34
Posts: 14
rasanya kalau dah cukup asb tu..takperlu lagi cari hutang hehehhe
:D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 21 Jan 2010, 21:40 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
pilot wrote:
rasanya kalau dah cukup asb tu..takperlu lagi cari hutang hehehhe
:D


betul tu..
tapi plan yang diberi kenalah ikut..baper jumpa opoiment ke dua tu bawak OD yang telah ditetapkan tanpa buat PL..
bab pasal kena byr PL lama tu kena ikut plan en aziz..coz setiap yang dirancang ada sebab..
sebagai contoh
jika dah bayar lamsum 23k tu..gaji saudara akan bertambah semula..so gaji akan naik secara automatik..
so pikir2 lah


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 22 Jan 2010, 17:18 
Offline

Joined: 06 Aug 2009, 23:04
Posts: 38
saya ni memang tak pandai sangat bab ini...jadi saya tak banyak cerita apa yang dah dirancang oleh cik aziz tu saya ikut saja. saya rasa kalau ada yang tak setuju atau rasa tak puas hati baik bincang betul2 masa appointment.

kalau dah keluar bilik payah dah....

lagi pun kita dah upah cik aziz sebagai perunding kewangan kita, kalau nak buat cara lain pulak kan ker rugi tu? pendapat saya lah....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 22 Jan 2010, 20:48 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
PaksuZek wrote:
saya ni memang tak pandai sangat bab ini...jadi saya tak banyak cerita apa yang dah dirancang oleh cik aziz tu saya ikut saja. saya rasa kalau ada yang tak setuju atau rasa tak puas hati baik bincang betul2 masa appointment.

kalau dah keluar bilik payah dah....

lagi pun kita dah upah cik aziz sebagai perunding kewangan kita, kalau nak buat cara lain pulak kan ker rugi tu? pendapat saya lah....


betul tu..ikut jer plan model ajit yang en aziz n atikah bagi..jgn peningkan kepala nak pikir lara 'luar' tu..
banyak sgt guru 'luar' yang tak sama dengan model ajit nie


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 26 Jan 2010, 20:48 
Offline

Joined: 19 Jan 2010, 21:58
Posts: 13
t.kasih byk2 kat rakan2...dgn pendapat & pandangan. :lol:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MULA BISNES
PostPosted: 14 Feb 2010, 21:01 
Offline

Joined: 02 Apr 2009, 09:55
Posts: 17
A'kum kawan2, saya baru je lepas jumpe dgn en.aziz utk 1st OD...sambil2 tu sy minta nasihat dari en. aziz dan en.aziz telah membuka minda sy bahawa dunia ni luas, dan x semestinya kita kekal 1 perkerjaan...sy ade masaalah dgn perkerjaan saya..minat sy lebih kepada bisnes,..untuk permulaan ni, sy plan tuk pg kursus dl,sebab 1st time serta di dlm bisnes..ingat bt kecil2 dl...bila bisnes dah maju, baru sy berhenti kerja...so sy nak minta pertolongan dari sesiape..cam mane nak dapat kan modal perniagan, sebab sy dah bt pinjam utk bt OD.... :ugeek:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: MULA BISNES
PostPosted: 19 Feb 2010, 07:10 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
RIZ wrote:
A'kum kawan2, saya baru je lepas jumpe dgn en.aziz utk 1st OD...sambil2 tu sy minta nasihat dari en. aziz dan en.aziz telah membuka minda sy bahawa dunia ni luas, dan x semestinya kita kekal 1 perkerjaan...sy ade masaalah dgn perkerjaan saya..minat sy lebih kepada bisnes,..untuk permulaan ni, sy plan tuk pg kursus dl,sebab 1st time serta di dlm bisnes..ingat bt kecil2 dl...bila bisnes dah maju, baru sy berhenti kerja...so sy nak minta pertolongan dari sesiape..cam mane nak dapat kan modal perniagan, sebab sy dah bt pinjam utk bt OD.... :ugeek:


salam riz..
nak buat bisnes nie perlukan modal..pendapat saya riz jalan dulu model ajit selama setahun atau lebih ckit..
daripada saving yang telah dibuat baru pikirkan buat bisness..
sekarang nie orang tidak boleh pilih sgt kerja..arinie kita berhenti 10 tunggu nak masuk kerja..so pikirkan dulu kesan sebelum berhenti..
lagi satu dalam bisnes nie risiko kita kena ambil kira juga..
apa2 pun saving dulu...'jgn tambahkan hutang anda lagi'


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 25 Feb 2010, 07:17 
Offline

Joined: 19 Jan 2010, 21:58
Posts: 13
salam,
semua cc sy dah apply semua aprove. cuma hong leong cc je yg tak lepas...nk apply lagi nanti. tapi 3 cc yg aprove tu semua bawah 5k credit limit. pd pendapat kwn2 ok tak. (wife punya total credit limit = rm 17k)

OD pun dah lulus last week, tunggu buku cek dan duit msuk dlm acc...lbh kurang 2 minggu nak tunggu.
dalam tempoh menunggu ni, boleh ke saya buat appoiment seterusnya..minta pendapat otai2 kita utk bantu.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pertanyaan PL dan OD
PostPosted: 26 Feb 2010, 20:27 
Offline

Joined: 18 Jan 2010, 00:34
Posts: 14
irwana wrote:
salam,
semua cc sy dah apply semua aprove. cuma hong leong cc je yg tak lepas...nk apply lagi nanti. tapi 3 cc yg aprove tu semua bawah 5k credit limit. pd pendapat kwn2 ok tak. (wife punya total credit limit = rm 17k)

OD pun dah lulus last week, tunggu buku cek dan duit msuk dlm acc...lbh kurang 2 minggu nak tunggu.
dalam tempoh menunggu ni, boleh ke saya buat appoiment seterusnya..minta pendapat otai2 kita utk bantu.


dah boleh sms kak.lin...untuk dapatkan turn OD appointment.... (^^)v


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group