azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 22 Sep 2019, 13:41

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Beli rumah
PostPosted: 11 Mar 2010, 02:57 
Offline

Joined: 11 Mar 2010, 02:53
Posts: 1
Salam semua...

Mintak tolong sesiapa yang boleh bgtau saya apa itu 3 syarat2 MODEL AJIT untuk beli rumah.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 11 Mar 2010, 23:31 
Offline

Joined: 26 Oct 2009, 20:54
Posts: 9
salam;

edi - yg sy tau syarat yg en aziz kenekan utk bl umah adalah lokasi,lokasi,lokasi.. maksudnyer

1. lokasi umah tu mesti area bandar
2. umah tu ade potensi utk naik harga bgande2.. sy rs sbb ape camtuh ade kene mngenai dgn sbb nk jual balik or refinance umah tuh..

nk tau details kene le tanyer forumer yg lebih senior.. emm sy pon ade soalan psl home loan ler.. hope ade sesape yg dah pernah bl umah atas nasihat en aziz bleh bg pendapat..

1. list of bank utk tier 1 home loan masih same or ade perubahan tbaru? sy pegi bengkel azizcfp dec 2008 list die adelah HSBC smart home, CIMB flexihome, OCBC flexihome, Public Bank Smarthome. skang ni dah 2010 so list of bank still the same or dah tuko?

2 since en aziz dah bg green light utk bl umah, sy plan nk apply sume home loan kat bank tier 1.. pastu tunggu offer dr dorang & decide.. en aziz suoh dpt kan 100% loan.. ade sape2 bleh bg pendapat??

thanks:)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 14 Mar 2010, 02:36 
Offline

Joined: 25 Jan 2010, 15:51
Posts: 3
Salam Edi...3 syarat AJIT? hehehhe hampir dah yang nizam ckp tu...

Neway nizam...saya pon dok cari rumah jugak nie...100% loan bank? Kalau ada leh inform saya.
Dah ponin saya nie.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 16 Mar 2010, 21:28 
Offline

Joined: 11 Jul 2009, 21:44
Posts: 136
emmm...

apa pun kena ada 3 syarat bertujuan untuk refinance kembali atau jual balik..ti sebab lokasi adalah pilihan utama


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 17 Mar 2010, 16:36 
Offline

Joined: 01 Mar 2010, 10:40
Posts: 22
salam semua sy and suami baru jumpa atikah , sy ader heen lah nak beli rumah harga dlm rm 130 k atikah said hole dulu sebab rmh tu murah sangat takader market katanyer :lol: :lol: rasayer mampu ker saya nak beli rmh yang lebih mahal tu pun rasa mahalllll... he he tak per lah tukar plan dululah buat rumah dulu rasayer en aziz mesti gelak mcm 2 budak ni saving pun belum mula dah berangan ...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 20 Mar 2010, 16:36 
Offline

Joined: 24 Mar 2009, 10:10
Posts: 36
salam en.aziz,

Saya telah diarahkan utk beli rumah value sekirat rm400k. Tapi masalahnya dah hampir 3 bulan saya mencari masih tak bertemu dgn rumah yg below x% market value. Sudah semua pelusok putrajaya saya survey, jumpa agen sana sini, deal dgn tuan rumah, cari rumah lelong, semuanya hampa..

Soalan saya, boleh ke saya beli rumah baru yg dlm pembinaan di putrajaya? Apa yg saya nampak, rumah di putrajaya akan naik value sebaik sahaja ia siap. Putrajaya holding akan buka jualan rumah baru di presint 14 dlm bulan may harga disekitar rm500k utk rumah teres. Tq.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 21 Mar 2010, 17:56 
Offline
Site Admin

Joined: 10 Mar 2008, 00:37
Posts: 167
Salam molaz,

Ramai yg dah dapat beli rumah "below kos" di Putrajaya. Mungkin yg belum dapat, rezeki lambat sikit kot. Jangan lekas putus asa. Ada yg tunggu sehingga 2 tahun utk dapat pengurangan harga di Putrajaya. Bukan senang nak senang tapi senang nak susah.

aziz cfp


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Beli rumah
PostPosted: 22 Mar 2010, 09:20 
Offline

Joined: 24 Mar 2009, 10:10
Posts: 36
tq en.aziz for your advice. Sebenarnya sy risau sebab sy dah nak cms3 tak lama lagi maknanya dah hampir tamat perguruan sy dgn en.aziz. Walaupun dah nak tamat tapi rasa macam tak cukup lagi ilmu yg saya perolehi dan impian pun tak tercapai lagi...

Takpa, saya akan terus mencari dan menunggu sehingga ketemu rumah idaman itu..

Tqvm.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group