azizcfpx.com
http://www.azizcfp.com/forum/

charge harian credit card
http://www.azizcfp.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=24321
Page 1 of 1

Author:  qdin [ 21 Apr 2010, 17:10 ]
Post subject:  charge harian credit card

salam..
ada banyak masalah yang mengusutkan kepala...

1. saya baru je memulakan plan OD..untuk pengetahuan semua saya mengeluarkan cash advance BIMB sebanyak RM 2K pada 27/3/2010 dan dikena charged utk 1K bersamaan rm25.00,jadi untuk 2k Cash advance saya sepatutnya dikenakan RM2050.
pada 12/4/2010 saya bayar melalui cek kepada BIMB sebanyak RM 2050.00..namun pada hari ini apabila statement BIMB sampai pada saya...saya dikenakan tambahan charge sebanyak rm17.80..adakah itu normal untuk setiap pengeluaran tunai dari BIMB kepada kita semua?iaitu 0.50sen sehari untuk 1K. Adakah bank2 lain juga mengenakan charged harian selepas kita membuat cash advance dimana2 bank? :oops:

2. government service tax..bimb mengenakan RM50 tanpa interest jika lambat bayar..hong leong mengenakan interest untuk rm 50.00 sebanyak 0.19sen late payment charged...Bank Rakyat tidak mengenakan sebarang government tax..BSN pula mengenakan interest charged utk latepayment sebanyak RM 5.00...sangat2 membebankan...huhu kalau saya silap tolong perbetulkan...

Author:  bobmalaya [ 22 Apr 2010, 16:42 ]
Post subject:  Re: charge harian credit card

qdin wrote:
salam..
ada banyak masalah yang mengusutkan kepala...

1. saya baru je memulakan plan OD..untuk pengetahuan semua saya mengeluarkan cash advance BIMB sebanyak RM 2K pada 27/3/2010 dan dikena charged utk 1K bersamaan rm25.00,jadi untuk 2k Cash advance saya sepatutnya dikenakan RM2050.
pada 12/4/2010 saya bayar melalui cek kepada BIMB sebanyak RM 2050.00..namun pada hari ini apabila statement BIMB sampai pada saya...saya dikenakan tambahan charge sebanyak rm17.80..adakah itu normal untuk setiap pengeluaran tunai dari BIMB kepada kita semua?iaitu 0.50sen sehari untuk 1K. Adakah bank2 lain juga mengenakan charged harian selepas kita membuat cash advance dimana2 bank? :oops:

2. government service tax..bimb mengenakan RM50 tanpa interest jika lambat bayar..hong leong mengenakan interest untuk rm 50.00 sebanyak 0.19sen late payment charged...Bank Rakyat tidak mengenakan sebarang government tax..BSN pula mengenakan interest charged utk latepayment sebanyak RM 5.00...sangat2 membebankan...huhu kalau saya silap tolong perbetulkan...


salam..
tu biasa bro..Cash dvance nie dikenakan daily rest interest dari jumlah yang kita keluarkan..
tp tak banyak setakat 17.80 jar+50...

Author:  farids [ 23 Apr 2010, 16:46 ]
Post subject:  Re: charge harian credit card

salam qdin dan semua...
tepon contact centre dulu klau nak tau jumlah yang tepat pada masa kita nak isukan cek tu.

Author:  qdin [ 23 Apr 2010, 16:52 ]
Post subject:  Re: charge harian credit card

hurm..mmg la kecil charge tu..tapi aku nih jenis ikut sepenuhnya apa yang dibagitau semasa sesi OD..pinjam 2000 bayar 2050 untuk BIMB...tuh pasal aku terkejuttt tuh..tapi tak pe la..aku dah bayar semuanya....

hong leong dan BSN plak mcm mana charge dia ek....kalau ada sesapa yang tahu leh kongsi2....kalau dah tahu awal boleh la aku buat persediaan yang mencukupi

Author:  pilot [ 23 Apr 2010, 16:56 ]
Post subject:  Re: charge harian credit card

bobmalaya wrote:
qdin wrote:
salam..
ada banyak masalah yang mengusutkan kepala...

1. saya baru je memulakan plan OD..untuk pengetahuan semua saya mengeluarkan cash advance BIMB sebanyak RM 2K pada 27/3/2010 dan dikena charged utk 1K bersamaan rm25.00,jadi untuk 2k Cash advance saya sepatutnya dikenakan RM2050.
pada 12/4/2010 saya bayar melalui cek kepada BIMB sebanyak RM 2050.00..namun pada hari ini apabila statement BIMB sampai pada saya...saya dikenakan tambahan charge sebanyak rm17.80..adakah itu normal untuk setiap pengeluaran tunai dari BIMB kepada kita semua?iaitu 0.50sen sehari untuk 1K. Adakah bank2 lain juga mengenakan charged harian selepas kita membuat cash advance dimana2 bank? :oops:

2. government service tax..bimb mengenakan RM50 tanpa interest jika lambat bayar..hong leong mengenakan interest untuk rm 50.00 sebanyak 0.19sen late payment charged...Bank Rakyat tidak mengenakan sebarang government tax..BSN pula mengenakan interest charged utk latepayment sebanyak RM 5.00...sangat2 membebankan...huhu kalau saya silap tolong perbetulkan...


salam..
tu biasa bro..Cash dvance nie dikenakan daily rest interest dari jumlah yang kita keluarkan..
tp tak banyak setakat 17.80 jar+50...


iye ke?
last month aku buat cash adv bimb...xde kena daily charge pon.. peliik...

Author:  qdin [ 25 Apr 2010, 12:25 ]
Post subject:  Re: charge harian credit card

aah pilot....daily charge tuh mmg ada..apa pun ko kena bersedia dengan semua tu..pandai2 lah menggunakan OD dan duit belanja harian ko....supaya benda2 kecil sebegini tak menganggu perjalanan kita untuk mencapai hutang sifar..

Page 1 of 1 All times are UTC + 8 hours
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/