azizcfpx.com

Matlamat Anda Hala Tuju Kita
It is currently 19 Dec 2018, 09:15

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 01 Jun 2011, 15:54 
Offline

Joined: 24 May 2010, 16:46
Posts: 12
Salam En Aziz & sahabat2 semua,

Saya client En Aziz yg baru melepasi CMS 3..baru2 ni En Aziz dah bg greenlight utk beli rumah idaman..masalah saya skrg ni saya tak tau senarai bank utk buat loan rumah yg terkini..apa 1st Tier Bank yg En Aziz rekemenkan? Dulu masa CMS2 En Aziz ada bg senarai 1st Tier Bank pada saya tapi dah hilang pulak kertasnya tu pasal dah simpan dekat setahun.. :(

Satu lagi, pihak developer rumah yg saya nak beli tu bagitau..kalau nak mark-up diorang boleh usahakan tapi saya perlu bayar 30% drpd harga mark-up tu utk stamp duty.

Saya harap En Aziz or kawan2 boleh bagi pandangan tak pada isu ni, samada saya boleh teruskan pembelian atau perlu tindakan lain?

Terima kasih daun keladi :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 07 Jun 2011, 17:17 
Offline

Joined: 26 Feb 2010, 23:28
Posts: 23
Yang masih saya ingat lagi ialah HSBC, Ambank dan Public Bank. Itu list yang diberikan masa seminar awal tahun 2010. Tak tahulah kalau sekarang nie dah berubah. Apa yang saya tahu interest rate bagi HomeSmart HSBC BLR-2.20. Semasa CMS 1 Cik Atikah dah beri greenlight untuk cari rumah. Tapi disebabkan company tempat kerja agak goyang, so tak berani dululah nak ambil peluang tu. Maybe kami akan proceed masa CMS 3 nanti. So kalau ada pengalaman masa mencari rumah idaman tu, sharekan dalam forum nie. Saya pun nak tahu gak. Anyway, selamat berjaya.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 08 Jun 2011, 14:37 
Offline

Joined: 01 Feb 2010, 15:33
Posts: 11
Tier 1 bank adalah bank2 untuk loan/finance rumah yang ada link dengan current account. Banyak juga bank yang offer bagus tapi they all x ada link dengan current account: Tier 1 bank yang en aziz syorkan ialah (ikut turutan keutamaan):

1. HSBC Smarthome
2. CIMB Flexihome
3. Ambank - homelink
4. Eonbank - link with current a/c
5. Public bank - smarthome

Kalau pegi bank, request dengan bank seperti berikut:
1. Daily rest & kadar faedah terendah
2. 90% + 5% loan
3. MRTA untuk 5 tahun aje
4. Lawyer fee (masuk dalam loan)
5. Tempoh bayaran balik (up to 40 years)
6. EPF
7. Buku cek

harap dapat membantu.

Dari pengalaman saya, dicadangkan pegi serentak ke lima-lima bank untuk memohon kerana masa untuk dapat jawapan samada lulus @ tidak memakan masa (ada seminggu, 2 minggu, 3 minggu). Then, boleh compare dan choose the best offer.

Masa CMS 1 saya diarahkan untuk refinance umah. Since Feb hingga kini, saya dah pegi kelima2 bank di atas dan jawapan yang sama saya terima, 3 bank approved 70% aje dari market value manakala 2 bank lagi langsung x boleh approve. Komitmen tinggi katanya. En aziz minta saya cuba bank di luar daerah saya tetapi masalahnya, approval dibuat oleh HQ di KL. So, x tau nak buat camne lagi, sedang tunggu date CMS 2.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 09 Jun 2011, 10:25 
Offline

Joined: 24 May 2010, 16:46
Posts: 12
terima kasih khairulnizamali for responding & anis29, info yg sedikit dari anis29 ni sangat2lah membantu... :D

adakah kalau bank2 1st tier tu bukan panel bank kpd developer, kita masih boleh cuba apply?

Sedara khairulnizamali & anis29 ni duduk mana?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 12 Jun 2011, 21:59 
Offline

Joined: 26 Feb 2010, 23:28
Posts: 23
hi umar,
ini saya punyer pendapatlah. Tak salah kalau kita apply loan dari bank bukan panel developer. Cuma mungkin dari segi dokumentasi sajer yang susah sikit. Tapi kalau bank luar boleh beri offer yang lebih bagus, kenapa kita nak tolak. Yelah, dulu sebelum joint Program AJIT nie, kita tak ada ilmu berkaitan loan nie dan banyak benda kita tak tahu. So kita terima ajer offer dari developer (walaupun sebenarnya ada yang lebih baik). Kecualilah kalau developer tu tetapkan syarat kalau tak melalui panel bank mereka, rumah tu tak boleh dijual (memang develepor tu bodoh). Cuba cari yang 1st tier bank macam en aziz arahkan. sbb dia ada perancangan pasal loan yang hendak dipohon. En Aziz, kalau salah tolong betulkan. Ini cuma pandangan saya sahaja. Oh yea, saya duduk area Seremban.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 19 Jul 2011, 22:33 
Offline

Joined: 28 Jul 2009, 20:47
Posts: 34
anis29 wrote:
Tier 1 bank adalah bank2 untuk loan/finance rumah yang ada link dengan current account. Banyak juga bank yang offer bagus tapi they all x ada link dengan current account: Tier 1 bank yang en aziz syorkan ialah (ikut turutan keutamaan):

1. HSBC Smarthome
2. CIMB Flexihome
3. Ambank - homelink
4. Eonbank - link with current a/c
5. Public bank - smarthome

Kalau pegi bank, request dengan bank seperti berikut:
1. Daily rest & kadar faedah terendah
2. 90% + 5% loan
3. MRTA untuk 5 tahun aje
4. Lawyer fee (masuk dalam loan)
5. Tempoh bayaran balik (up to 40 years)
6. EPF
7. Buku cek

harap dapat membantu.

Dari pengalaman saya, dicadangkan pegi serentak ke lima-lima bank untuk memohon kerana masa untuk dapat jawapan samada lulus @ tidak memakan masa (ada seminggu, 2 minggu, 3 minggu). Then, boleh compare dan choose the best offer.

Masa CMS 1 saya diarahkan untuk refinance umah. Since Feb hingga kini, saya dah pegi kelima2 bank di atas dan jawapan yang sama saya terima, 3 bank approved 70% aje dari market value manakala 2 bank lagi langsung x boleh approve. Komitmen tinggi katanya. En aziz minta saya cuba bank di luar daerah saya tetapi masalahnya, approval dibuat oleh HQ di KL. So, x tau nak buat camne lagi, sedang tunggu date CMS 2.


salam...
En.Aziz ada bagitau loan acc no. ngan current acc.no mesti satu nombor saja,tp masalahnya skang tinggal cimb ngan hsbc jer yg ada pakej tu.Adakah lain2 bank tu boleh diguna pakai klu cimb ngan hsbc kita tak dapat?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 20 Sep 2011, 21:57 
Offline

Joined: 26 Feb 2010, 23:28
Posts: 23
EON bank telah bergabung dengan HLB, under HLB. Pada pendapat En Aziz, ada tak produk/loan HLB yang menepati model AJIT. Buat masa nie, kami hanya menggunakan card credit Essential untul buat cash advance, Bagaimana housing loan?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 02 Oct 2011, 01:30 
Offline

Joined: 21 Apr 2009, 09:52
Posts: 9
Location: pasir gudang
as salam rakan2,
just to share apa yang dilalui lately. saya diberi green light untuk beli rumah selepas cms2. sehingga cms3 pun belum beli kerana beberapa reason. selepas cms3 barulah serius pasal rumah ni...harga lebih kurang 300k plus mengambil kira syarat2 model ajit. apply loan dari hsbc, cimb, public bank dan hong leong bank. HSBC dan PB beri 80% margin. CIMB boleh pergi 90% tapi ambil masa almost sebulan utk approved. susah sket coz nak memenuhi syarat ajit dan dlm masa yg sama syarat bank. sepanjang tempoh tersbt en aziz byk membantu berikan panduan...

appeal & minta tlg dengan bank officer jangan cakap ler...dia bagi BFR -2.0 saya minta -2.2. cimb approved 80% saya appeal smpi lah dpt 90%. Baru tandatangan offer letter dan sedang tunggu cms4. at the age of 40 br nak dpt rumah pertama. insya Allah mudah2an semuanya dpt diselesaikan dengan baik...thank you Allah, thank you en aziz...

_________________
"trust ur hope, not ur fear...."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 10 Nov 2011, 15:46 
Offline

Joined: 24 May 2010, 16:46
Posts: 12
1. HSBC Smarthome
2. CIMB Flexihome
3. Ambank - homelink
4. Eonbank - link with current a/c
5. Public bank - smarthome

Kalau pegi bank, request dengan bank seperti berikut:
1. Daily rest & kadar faedah terendah
2. 90% + 5% loan
3. MRTA untuk 5 tahun aje
4. Lawyer fee (masuk dalam loan)
5. Tempoh bayaran balik (up to 40 years)
6. EPF
7. Buku cek

Salam kawan2 semua, boleh tak clarify kan apa makna point no.6 kat atas ni? Tak brapa nak paham le... :?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Apa 1st Tier Bank Untuk Housing Loan?
PostPosted: 12 Nov 2011, 15:36 
Offline

Joined: 13 May 2010, 22:47
Posts: 13
Location: Shah Alam - Kerteh
umar wrote:
1. HSBC Smarthome
2. CIMB Flexihome
3. Ambank - homelink
4. Eonbank - link with current a/c
5. Public bank - smarthome

Kalau pegi bank, request dengan bank seperti berikut:
1. Daily rest & kadar faedah terendah
2. 90% + 5% loan
3. MRTA untuk 5 tahun aje
4. Lawyer fee (masuk dalam loan)
5. Tempoh bayaran balik (up to 40 years)
6. EPF
7. Buku cek

Salam kawan2 semua, boleh tak clarify kan apa makna point no.6 kat atas ni? Tak brapa nak paham le... :?


Saya tak pasti tapi saya rasa ade kene mengena dengan Bank tu boleh terima tak pembayaran melalui EPF monthly instalment? (if i am not mistaken lah) pasal kalau tak salah HomeSmart HSBC.. EPF tak accept untuk buat monthly payment tu.

BTW saya pun sedang mengwindow shopping untuk rumah pertama. Harga rumah di sekitar Shah Alam ni dah tinggi melampau.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group